Cisco EPC3925

A Wi-Fi eszközök készülékenként eltérő, gyárilag előre beállított felhasználónevekkel és jelszavakkal készülnek. Azonban fennáll annak a lehetősége, hogy valaki megfelelő elszántság és szaktudás birtokában feltörje ezeket a jelszavakat és hozzáférhessen otthoni privát hálózatához és az arra csatlakoztatott eszközökhöz.
Hogyan védekezhetsz hatékonyabban az illetéktelen behatolókkal szemben?
Javasolom, hogy Wi-Fi modeme gyárilag beállított jelszavát – melyet a modem alján, a matricán találsz – cseréld le az alábbiak szerint, illetve időközönként változtassad meg. Egyedi jelszó használatával biztosíthatod az eszközeiden tárolt adatokat és a Wi-Fi hálózat magasabb fokú védelmét. Egyedi jelszónak olyan kombinációt válassz, amely legalább nyolc karakterből áll, tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat, valamint speciális karaktereket.

Lehetőséged van egyedi hálózati felhasználónév (SSID) és jelszó megadására, továbbá optimalizálhatod a vezeték nélküli hálózat működését. A beállításokat a következőképpen éred el:

  • Nyiss meg egy böngészőt a számítógépeden
  • Írd be a böngésző címsorába a modem belső oldalának címét, ami: 192.168.1.1, majd nyomj entert. A lenti bejelentkező képernyő fogad :

Nagyításhoz kattintson a képre

  • Írjad be a felhasználónevedet és jelszavad, majd kattints a “Log in” gombra.

A felhasználónév és jelszó megadása után a “Quick setup” menübe irányítj át az oldal. Itt láthatók a hálózati adatok:

Nagyításhoz kattintos a képre

Ezen a panelen lehetősége van:

  • ki/ bekapcsolni a wifi funkciót (Wireless network)
  • megváltoztatni a vezeték nélküli hálózat nevét (Wireless Network Name(SSID)) és jelszavát (Pre-Shared Key)
  • a biztonsági funciókat módosítani (Wireless Security Mode és Encryption), illetve a “Show key” bepipálásával láthatóvá teheti a beírt jelszót.

Wifi jelszó mutatása

Előfordulhat minőségromlás, amennyiben egy csatornán egyszerre több vezeték nélküli router is próbál kommunikálni. Csatorna ütközés esetén természetesen lehetőséged van wifi csatornát váltani, a “Wireless” menü, majd “Basic Settings” fület kiválasztva kattints a “Manual” felirat előtt látható rádiógombra,

Manuális beállítások

majd a “Standard Channel” opció legördítő menüjéből kiválasztható a kívánt csatorna és manuálisan beállítható:

Csatorna kiválasztása

A beállítások mentéséhez kattints a “Save Settings” gombra, majd kilépéshez a “Log OFF” feliratra.

Forrás: UPC  weboldala